Yeşim Gülen Abanoz1, Yasin Abanoz1, Yasemin Akıncı1, Ayşegül Gündüz1, Eser Buluş2, Melih Tütüncü1, Sabahattin Saip1, Meral Erdemir Kızıltan1

1İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi, Nöroloji, İstanbul, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Posterior auriküler kas yanıtı, göz kırpma refleksi, beyin sapı, multipl skleroz, inme

Özet

Amaç: Posterior auriküler kas yanıtı (PAMR), işitsel uyarı sonrası, PAK üzerinden kaydedilen miyojenik bir potansiyeldir. Devresi, jeneratörü beyin sapında bulunan koklear ve fasiyal sinirler tarafından oluşturulur. Beyin sapı lezyonlarının belirlenmesinde veya lokalize edilmesinde göz kırpma refleksinin (GKR) önemi bilinmektedir, biz de PAMR incelemesinin izole beyin sapı lezyonlarının belirlenmesinde veya lokalize edilmesinde ek bir kullanım sağlayıp sağlamayacağını araştırdık. Bizim hipotezimiz, her iki refleksin incelenmesinin klinik faydayı artıracak olmasıydı.

Gereç ve Yöntem: İzole beyin sapı lezyonu multipl skleroz, iskemik inme ve serebellopontin açı schwannomu olan 34 hasta ve 41 sağlıklı birey çalışmaya alındı. PAMR işitsel uyarı sonrası PAK üzerinden kaydedildi. GKR, supraorbital sinirin elektriksel uyarımı ile elde edildi.

Bulgular: PAMR, sağlıklı bireylerin %82,9’unda mevcutken, hasta grubunda varlığı oldukça düşüktü (%38,2, p=0,001). PAMR’nin ortalama latansı hasta bireylerde sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında gecikmişti (p=0,001). Tüm sağlıklı bireylerden GKR alınabilmesine karşılık, hasta grubunda GKR latanslarının uzamış olduğu ya da GKR’nin alınamadığı gözlenmiştir. Farklı etiyolojilere veya lokalizasyona göre farklılık yoktu.

Sonuç: PAMR varlığı oldukça yüksek olmasına rağmen, elde edilmemesi her zaman bir patolojiye işaret etmez. Ancak uzamış latanslar hemen her zaman PAMR yolağının tutulumunu düşündürür. Benzer şekilde, anormal GKR ve PAMR yokluğunun bir arada bulunması, beyin sapı fasiyal nükleus veya proksimal fasiyal sinir tutulumuna dair bilgi sağlar.