Türk Popülasyonunda İzole Üçüncü, Dördüncü ve Altıncı Sinir Felçleri: Etiyolojik Faktörler ve Klinik Seyir
Ayşe İlksen Çolpak1, Hale Batur Çağlayan2
1Nöroloji Anabilim Dalı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara, Türkiye
2Nöroloji Anabilim Dalı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Çift görme, üçüncü sinir felci, dördüncü sinir felci, altıncı sinir felci
Özet
Amaç: İki farklı referans merkezin nöro-oftalmoloji polikliniklerinde izlenen, izole üçüncü, dördüncü ve altıncı kraniyal sinir felçlerinin etiyolojik faktörleri ve klinik profillerinin tespit edilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Hasta kayıtlarının geriye dönük olarak taranmasıdır.
Bulgular: Toplamda 127 hasta (78 erkek, 49 kadın) incelendi. Kırk beş hastanın (%35,4) izole üçüncü sinir felci, 34 hastanın (%26,8) izole dördüncü sinir felci ve 48 hastanın (%37,8) izole altıncı sinir felci vardı. Ortalama yaşlar benzerdi, sırasıyla: 58,87 (±13,6), 56,32 (±16,1) ve 54,9 (±14,4) olarak saptandı (p=0,4). Ana semptom çift görme olup, tüm hastalarda izlendi. Yirmi bir hastanın anizokorisi vardı (20 üçüncü, 1 dördüncü sinir). Anizokorisi olan hastalardan 3 tanesi vaskülopatiye bağlı üçüncü sinir felciydi, diğerleri edinilmiş non-travmatik grup olarak kabul edildi ve etiyolojilerinde anevrizma, Tolosa-Hunt sendromu, C karotiko-kavernöz fistül gibi tanılar vardı. Tüm hasta gruplarında en sık saptanan etiyoloji vaskülopati idi. Üç hasta pupilin korunduğu üçüncü sinir felci olmasına rağmen Tolosa-Hunt sendromu tanısı aldı. Tüm sinirler için düzelme zamanı benzerdi.
Sonuç: Her ne kadar üçüncü, dördüncü ve altıncı sinir felçlerinin en sık etiyolojik sebebi vaskülopati olsa da, tedavi potansiyeli olan ve tehlikeli durumların dışlanabilmesi için nöro-görüntüleme çalışmaları önemlidir.