Ayşe İlksen Çolpak1, Hale Batur Çağlayan2

1Nöroloji Anabilim Dalı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara, Türkiye
2Nöroloji Anabilim Dalı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Çift görme, üçüncü sinir felci, dördüncü sinir felci, altıncı sinir felci

Özet

Amaç: İki farklı referans merkezin nöro-oftalmoloji polikliniklerinde izlenen, izole üçüncü, dördüncü ve altıncı kraniyal sinir felçlerinin etiyolojik faktörleri ve klinik profillerinin tespit edilmesidir.

Gereç ve Yöntem: Hasta kayıtlarının geriye dönük olarak taranmasıdır.

Bulgular: Toplamda 127 hasta (78 erkek, 49 kadın) incelendi. Kırk beş hastanın (%35,4) izole üçüncü sinir felci, 34 hastanın (%26,8) izole dördüncü sinir felci ve 48 hastanın (%37,8) izole altıncı sinir felci vardı. Ortalama yaşlar benzerdi, sırasıyla: 58,87 (±13,6), 56,32 (±16,1) ve 54,9 (±14,4) olarak saptandı (p=0,4). Ana semptom çift görme olup, tüm hastalarda izlendi. Yirmi bir hastanın anizokorisi vardı (20 üçüncü, 1 dördüncü sinir). Anizokorisi olan hastalardan 3 tanesi vaskülopatiye bağlı üçüncü sinir felciydi, diğerleri edinilmiş non-travmatik grup olarak kabul edildi ve etiyolojilerinde anevrizma, Tolosa-Hunt sendromu, C karotiko-kavernöz fistül gibi tanılar vardı. Tüm hasta gruplarında en sık saptanan etiyoloji vaskülopati idi. Üç hasta pupilin korunduğu üçüncü sinir felci olmasına rağmen Tolosa-Hunt sendromu tanısı aldı. Tüm sinirler için düzelme zamanı benzerdi.

Sonuç: Her ne kadar üçüncü, dördüncü ve altıncı sinir felçlerinin en sık etiyolojik sebebi vaskülopati olsa da, tedavi potansiyeli olan ve tehlikeli durumların dışlanabilmesi için nöro-görüntüleme çalışmaları önemlidir.