Prechtl Kalitatif Genel Hareket Analizinin Nörolojik Değerlendirme ile Korelasyonu: Süt Çocuğu Muayenesinde İnspeksiyonun Önemi
Nihan Hande Akcakaya1, Turgay Altunalan2, Tuba Derya Doğan2, Arzu Yılmaz2, Zuhal Yapıcı3
1Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, İstanbul, Türkiye
2Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Aile Danışma Merkezi, Fiziksel ve Gelişimsel Rehabilitasyon Danışmanlığı Birimi, İstanbul, Türkiye
3İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Prechtl kalitatif genel hareket analizi, nörolojik değerlendirme, duyarlılık, özgüllük, süt çocuğu
Özet
Amaç: Hayatın ilk 6 ayında nörogelişimsel olarak değerlendirilebilen işlevlerin başında motor gelişim gelir. Bebeklerin belirgin spontan hareket paternine genel hareketler denir. Genel hareketler bütün bedeni içeren kaba ve kompleks hareketlerdir. İlk 20 haftada uygulanabilen ve bebeğin genel hareketlerini değerlendiren Prechtl kalitatif genel hareket analizinin (GHA) %98 sensitivite ile bebekte motor problemleri yakalayabileceği bildirilmiştir. Amacımız GHA için video çekimi uygulanmış olan bebeklerin, GHA değerlendirme sonuçları ile nörolojik değerlendirmelerini karşılaştırarak GHA’nın özgüllük ve duyarlılığını kendi olgu serimizde araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nda 20 haftasını doldurmamış GHA için video çekimi yapılmış ve nörolojik olarak değerlendirilmiş 80 bebek çalışmaya alınmıştır. Standart olarak GHA için rahat giydirilmiş uykulu ve huzursuz olmayan bebekler supin pozisyonda 3-5 dakika süre ile GHA odasında videoya alınmıştır. Değerlendirmelerde preterm bebeklerin düzeltilmiş yaşları esas alınmıştır.
Bulgular: GHA ve nörolojik değerlendirmenin sadece 8 bebekte birbiri ile uyumlu olmadığı bulunmuştur. Çalışmamızda 80 bebeğe yapılan toplam 90 çekim ile kendi serimizde GHA’nın motor gelişim problemlerini %95,8 duyarlılık ve %87,5 özgüllükle ortaya koyduğunu göstermektedir.
Sonuç: Çalışmamız GHA’nın standart bir yöntem olarak uygulandığı, farklılaşmış bir serebral palsi merkezi tarafından yapılmış az sayıdaki çalışmadan biri olması açısından önem taşımakta ve GHA’nın erken bebeklik döneminde motor problemleri ortaya koyabilecek bağımsız bir yöntem olabileceğini göstermektedir.