Dirençli Epilepsi Hastalarında Ekleme Tedavisinde Klobazam Kullanımı: Geriye Dönük Klinik Verilerimiz
Damla Çetinkaya, Seher Naz Yeni
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Klobazam, dirençli epilepsi, ekleme tedavisi
Özet
Amaç: Tedaviye dirençli fokal veya jeneralize epilepsi hastaları epilepsi pratiğinde tedavi ve politerapi gerekliliği, ilaçların yan etki profili ve nöbet kontrolündeki zorluklar açısından önemli bir yer oluşturmaktadır. Diğer benzodiazepinlere göre daha az sedatif etkisi olan klobazam (CLB) farklı ülkelerde sıkça kullanılmaktadır. Biz de bu çalışma ile kliniğimizde takipli olan ve takibimizde iken CLB başlanmış hastaların demografik özellikleri, ilaç yan etkisi, tedavi etkinliği ile ilgili sonuçları sunmayı amaçladık
Gereç ve Yöntem: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Epilepsi Polikliniği’nde takip edilmekte olan tarafımızca CLB başlanmış hastalar retrospektif olarak tarandı. Cinsiyet, nöbet başlama yaşı, epilepsi süresi, nöbet tipi, ilaç kullanım süresi, CLB öncesi ve sonrası nöbet sıklığı, ilaç yan etkisi araştırıldı. Nöbet sıklığındaki azalma çalışmanın geriye dönük olması nedeniyle bazı hastalarda kantitatif olarak değerlendirilemedi. Bu nedenle ailenin verdiği bilgilere ve dosya verilerine göre nöbetsiz ve nöbet sıklığında anlamlı azalma olarak iki grup tanımlandı.
Bulgular: Epilepsi polikliniğinde takip edilmekte olan ve CLB başlanmış olan 41 hasta incelendi. Yirmi altı erkek 15 kadın hastanın yaş ortalaması 30,30 idi. Ortalama epilepsi süresi 20,4 yıl idi. On altı hastanın ya hiç nöbetsiz ya da araya giren nadir-hafif nöbetler ile izlendiği saptandı. Dokuz hastada nöbet sıklığında belirgin azalma olduğu saptandı. Bir hastada baş ağrısı, iki hastada ise sedasyon ve sersemlik yan etki olarak gözlendi.
Sonuç: CLB özellikle Lennox-Gastaut sendromunda ekleme tedavideki yerinden dolayı önerilmektedir. Bu çalışmada fokal/jeneralize, idiyopatik/kriptojenik değişik hasta gruplarında %39 hastada nöbetsizlik elde edildi. Üstelik 12,2 ay ortalama takip süresi boyunca bu etkinin kaybolmadığı dikkati çekti. Retrospektif niteliği nedeniyle bu verinin değeri azalsa da, CLB’nin fokal/jeneralize epilepsilerde ekleme tedavisindeki yeri önemlidir.