Yasemin Ekmekyapar Fırat1, Saniye Koç Ada2, Emine Kılıçparlar Cengiz3, Abdurrahman Neyal4, Mustafa Baki Çekmen2, Ayşe Münife Neyal1

1SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Gaziantep, Türkiye
2İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
3Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, Gaziantep, Türkiye
4Gaziantep İslam Bilim Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Gaziantep, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Migren, nitrik oksit, spontan atak

Özet

Amaç: Migren patofizyolojisinde nitrik oksitin (NO) rolü ile ilgili provokasyon çalışmaları uzun zamandır yapılmakta ve önemli bilgiler vermektedir. Literatürde çok sayıda provokasyon çalışması olmasına rağmen spontan migren ataklarında NO’nun rolü ile ilgili daha az sayıda yayın mevcuttur. Bu çalışmada migren hastalarında provoke edilmemiş ataklar sırasındaki serum NO değerleri ile interiktal dönemdeki değerler ve kontrol grubunun sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Otuz migrenli hastanın provoke edilmemiş ataklarının doğal seyrinde ve ataksız dönemlerinde plazma NO düzeylerini değerlendirildi. Ayrıca bunlar 25 sağlıklı kontrolün sonuçlarıyla karşılaştırıldı.

Bulgular: Ortalama plazma NO seviyeleri migren atakları sırasında 20,99 ± 4,93 μmol/l, ataklar arasında 25,97 ± 9,83 μmol/l ve kontrol grubunda 23,22 ± 7,57 μmol/l idi. Bu sonuçlara göre migrenlilerde ataklar sırasında ortalama plazma NO düzeyleri ataksız döneme göre anlamlı olarak daha düşüktü (P = 0,025), ancak kontrollerle anlamlı bir fark yoktu (sırasıyla; P = 0,212 ve P = 0,247).

Sonuç: NO’nun migren ataklarının doğal seyrinde bir etkisinin olup olmadığını değerlendirmek için daha fazla sayıda ve serum düzeylerinin ölçülmesinden farklı yöntemlerle yapılan spontan atak çalışmalarına gerek vardır.