İnmede Trombolitik Tedavi: Türkiye’den Basılmış Çalışmaların Meta-Analizi
Mustafa Çetiner1, Ethem Murat Arsava2, Mehmet Akif Topçuoğlu2
1Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Kütahya, Türkiye
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
Anahtar Kelimeler: tPA, alteplaz, plazminojen, inme ünitesi, intraserebral kanama, akut inme
Özet
Amaç: Akut inme klinik pratiğinde intravenöz doku plazminojen aktivatörü kullanımına dair ülkemiz kaynaklı olgu serilerinin sonuçlarının değerlendirilmesi sistem planlaması ve hedef belirleme açısından faydalı olabilir.
Gereç ve Yöntem: Akut inmede intravenöz trombolitik tedavi uygulamaları ile ilgili son 10 yıl içinde yayınlanmış Türkiye adresli olgu serilerinin meta-analizi yapılmıştır. Random-effect model temelli standart yöntem ile ağırlıklı ortalama ve %95 güven aralıkları, Q ve I2 değerleri hesaplanmıştır.
Bulgular: Toplam 21 makaledeki 2349 olgu (%52 kadın, yaş 65±12 yıl) incelenmiştir. Ortalama semptom-iğne zamanı 111±16 dakika; NIH inme ölçeği skoru 13,8±4,2; takip iyi prognoz (Modifiye Rankin skoru ≤2) %59,6; mortalite %16,5 ve semptomatik trombolitik ilişkili kanama %5,6’dır. Seriler arasında yüksek dereceli heterojenite olmadığı görülmüştür.
Sonuç: Türkiye kaynaklı trombolitik olgu serilerinde yayınlanmış sonuçlar güncel dünya standartlarını karşılamaktadır. Bu değerler merkezlerce kalite metrikleri için standart olarak kullanılabilir.