Arman Çakar1, Bedia Samancı2, Haşmet Ayhan Hanağası2, Yeşim Parman1

1İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Nöromüsküler Hastalıklar Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Davranış Nörolojisi ve Hareket Bozukluları Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Dystonia, focal, Meige syndrome, pretarsal, neurodegenerative

Özet

Amaç: Blefarospazm (BS), orbikülaris oküli, proserus ve korrugator kaslar gibi perioküler kasları da etkileyen bir fokal distonidir. Hastalık, tek başına veya nörodejeneratif hastalıkların seyrinde ortaya çıkabilmektedir. Hastalıkta, birinci basamak tedavi botulinum toksin uygulamasıdır. Bu çalışmada, BS tanısı ile izlenen hastaların klinik özelliklerini incelenmeyi amaçladık.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, BS tanısı ile takip edilen hastaların klinik özellikleri ve tedavi yanıtları retrospektif olarak analiz edilmiştir.

Bulgular: Çalışmaya katılan 49 hastanın, 23’ü kadın, 26’sı erkekti. Hastaların ortalama başvuru yaşı 56,8 ± 10,8 (35 ile 85 arasında), yakınmalarının ortalama başlangıç yaşı ise, 52,2 ± 11,9 (21 ile 82 arasında) idi. Hastaların 14’ünde bir nörodejeneratif hastalık tanısı mevcuttu. Hastaların 14’ü semptomları için botulinum toksinine ek olarak oral tedavi almaktaydı. En sık oral tedaviler antikolinerjik ilaçlar, benzodiazepinler ve antiepileptiklerdi. Hastalarda ortalama 32,4 ± 5,8 (15,0–42,5 arasında) ünite botulinum toksin kullanıldı. Tedavi yanıtı 42 hastada değerlendirildi. Bu hastaların 36’sının (%86) botulinum toksin uygulamasından iyi veya çok iyi düzeyde fayda gördüğü öğrenildi. Tedaviden görülen yarar süresi, ortalama 105,35 ± 36,35 (30 ile 180 arasında) gün idi. Pretarsal uygulamanın preseptal uygulamaya göre daha iyi ve uzun süreli yanıt ile ilişkili olduğu saptandı. Analiz edilen diğer klinik parametrelerin botulinum toksin uygulamasından görülen faydaya etkisinin olmadığı dikkati çekti. Yedi hastada botulinum toksinin uygulamasına bağlı yan etki geliştiği gözlendi. En sık gözlenen yan etkiler, orbikülaris oküli kas zaafı, ekimoz ve kseroftalmi idi.

Sonuç: Çalışmamızda, botulinum toksininin BS tedavisinde etkili ve güvenilir olduğu ortaya konmuştur. Pretarsal uygulamanın, preseptal uygulamaya göre benzer yan etki profiline sahip olmasına rağmen hasta değerlendirmesine dayanan fayda oranına göre daha etkili olduğu ve bu etkinin daha uzun süre devam ettiği saptanmıştır.