Ayşe Göktaş1, Fulya Damla Çolak2, İrem Kar3, Gamze Ekici4

1University of Health Sciences Turkey, Gulhane Faculty of Health Sciences, Department of Occupational Therapy, Ankara, Turkey
2Gaziler Physical Therapy and Rehabilitation Training and Research Hospital, Clinic of Occupational Therapy, Ankara,Turkey
3Ankara University Faculty of Medicine, Department of Bioistatistics, Ankara, Turkey
4Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Occupational Therapy, Ankara, Turkey

Anahtar Kelimeler: Mini-BESTest, güvenilirlik, geçerlilik, inme, denge

Özet

Amaç: Mini BESTest (Mini-BESTest-Türk) denge ölçeğinin Türk toplumundaki inmeli hastalarda kullanımı için kültürel adaptasyon çalışmasını sağlamak ve geçerlilik-güvenilirliğini belirlemektir.

Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yaş ortalaması 59,52±14,04 yıl olan 84 hasta (28 kadın, 56 erkek) alındı. Araştırmacılar ölçeği, iç güvenilirlik ve test-tekrar test güvenilirliği için 7 gün içinde iki kez uyguladılar. Mini-BESTest güvenilirlik çalışması iç tutarlılığın hesaplanması ile yapıldı. Mini-BESTest-Türk ve alt bölümlerinin güvenilirliği Cronbach’ın alfa katsayısı kullanılarak değerlendirildi. Madde-toplam korelasyonu ve test-tekrar test güvenilirliği hesaplandı. Yapısal geçerlilik için faktör analizi uygulandı. Mini-BESTest-Türk ve Berg Denge ölçeğinin (BDÖ) yapı geçerliliği Spearman korelasyon analizleri kullanılarak değerlendirildi. %95 güven aralığında (MDC %95) saptanabilir asgari değişim olarak belirlenmiştir.

Bulgular: Mini-BESTest-Türk, güvenilirlik (sınıf içi korelasyon katsayısı: 0,994, %95, güven aralığı: 0,981-0,998 ve p<0,001) gösterdi. Yapı geçerliliği için korelasyonda, Mini-BESTest-Türk ile BDÖ arasında, çok kuvvetli pozitif yönde (r=0,925, p<0,001) korelasyon bulundu. MDC95 2.01 puandı.

Sonuç: Güvenilirlik çalışması, Mini-BESTest-Türk ölçeğinin mükemmel iç tutarlılığa sahip olduğunu göstermiştir. Mini-BESTest denge ölçeğinin (Mini-BESTest-Türk) Türkçe versiyonu inme hastalarında güvenilir ve geçerli bir ölçek olarak görünmektedir; bu nedenle inmeli hastaların takibinde ve klinik çalışmalarda kullanımının yararlı olabileceğine inanıyoruz. Klinik olarak anlamlı değişiklikleri belirleme yeteneği olduğu belirlendi.