Huzursuz Bacaklar Sendromunda Duysal Sinir İletim Çalışmaları ve Hematolojik Parametrelerin Değerlendirilmesi
Fettah Eren1, Ayşegül Demir1, Şerefnur Öztürk2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, Konya, Türkiye
2Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Konya, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Huzursuz bacaklar sendromu, duysal sinir, ferritin
Özet
Amaç: Huzursuz bacaklar sendromu (HBS) bacaklarda yanma gibi duysal yakınmalar ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalar bacaklarını hareket ettirmek isterler. Semptomlar istirahatle ve geceleri belirginleşir. Bu çalışma ile HBS’de duysal sinir iletimlerinin hematolojik kan parametreleri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 45 HBS’li hasta ve 45 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet ve kronik hastalıkları sorgulandı. Hemoglobin, ortalama korpusküler hacim (MCV), ortalama korpusküler hemoglobin (MCH), ortalama korpusküler hemoglobin konsantrasyonu (MCHC) ve ferritin değerleri kaydedildi. Ulnar, medyan ve sural duysal sinir amplitüd, latans ve iletim hızı elektronöromiyografi laboratuvarında değerlendirildi. Veriler SPSS 21 kullanılarak tanımlayıcı, parametrik ve nonparametrik testler ile analiz edildi.
Bulgular: Çalışmada 22 (%49) kadın ve 23 (%51) erkek HBS’li hasta vardı. Yaş ortalaması 57,31±14,47 yıl idi. Hemoglobin (g/dl) 14,06±1,88; MCV (fl) 85,70 (55,7-96,5); MCH (pg) 28,45 (17,6-32,5) ve ferritin (ng/ml) 31,30 (4-848) seviyelerindeydi. HBS ve kontrol grubu arasında kan değerleri açısından fark saptanmadı (p>0,05). Sural sinir iletim hızı HBS’li hastalarda daha düşüktü (p=0,01). Sural sinir latansı daha uzundu (p=0,01). Diğer sinir iletimleri hasta ve kontrol grubunda benzerdi (p>0,05).
Sonuç: HBS patogenezinde santral sinir sistemi dopaminerjik mekanizmaları, genetik geçiş ve düşük ferritin değerleri ön plandadır. Periferik sinir sistemi üzerinde daha az durulmaktadır. Bu çalışmada HBS hastalığı ile sural sinir iletim hızı ve latansı arasında ilişki olduğu belirlenmiştir. Ancak ferritin seviyesi ve sinir iletimleri arasında ilişki saptanmamıştır.