Şükran Yurtoğulları1, İnci Elif Erbahçeci Timur2, Demet Eyidoğan2

1Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, Ankara, Türkiye
2Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği, Ankara, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Makula kalınlığı, retina sinir lifi tabakası, optik koherens tomografi, migren

Özet

Amaç: Migren hastalarında makula, gangliyon hücre kompleksi (GHK), gangliyon hücre tabakası (GHT), makular ve peripapiller retina sinir lifi tabakası (pRSLT) kalınlığı değişikliklerini incelemek ve kalınlıklar ile migren hastalığının klinik özellikleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 81 migren hastasının 162 gözü (38 auralı hastanın 76 gözü) ve 43 aurasız hastanın 86 gözü ve kontrol grubu olarak 45 sağlıklı gönüllünün 90 gözü dahil edildi. Makula, GHT, GHK ve RSLT kalınlık değerleri optik koherens tomografi (OKT) ile ölçüldü.

Bulgular: Yaş ortalaması aura (+) grup, aura (-) grup ve kontrol grubu için sırasıyla 32,5±7,7, 35,2±7,9 ve 33,7±7,7 yıldı (p=0,751). Hastalar ortalama 6,3±3,1 yıldır migren tanısı ile takip edilmekte idi. Sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında hem aura (+) hem aura (-) migren hastalarında santral makula kalınlığı, iç inferior makula kalınlığı, santral makular RSLT kalınlığı, ortalama dış halka GHT kalınlığı ile iç inferior, iç temporal ve dış nazal GHT kalınlıkları; inferiotemporal pRSLT kalınlığı (p<0,01, p=0,01, p<0,01, p<0,01, p=0,04, p=0,04, p<0,01 ve p=0,01) daha ince bulundu.

Sonuç: Migren için kesin bir OKT belirteci tespit edilemese de OKT ile elde edilen peripapiller RSLT, GHT, GHK, makular RSLT ve makula kalınlık değişiklikleri migren patofizyolojisinin anlaşılmasına katkı sağlayabilir ve tedavi etkinliğini değerlendirmeye yardımcı olabilir.