Tedaviye Dirençli Nöbetlerden Muzdarip Akciğer Adenokarsinomlu Bir Hastada İntraparankimal Kitle Lezyonu Yok: Ne Yapmalı?
Berin İnan1, Gözde Elif Taşar Kapaklı2, Neşe Dericioğlu1
1Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Ankara
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, Ankara
Anahtar Kelimeler: Leptomeningeal karsinomatozis, akciğer adenokarsinomu, beyin omurilik sıvısı sitolojisi, olası non-konvulsif status epileptikus
Özet
Leptomeningeal karsinomatozis (LMK), ileri evre kanserlerin görece nadir bir komplikasyonudur. Bu tanı klinik ve radyolojik bulgular ile sitolojik incelemelere dayanarak koyulur. Klinik bulguların başlangıçta silik olabilmesi ve tanı modalitelerinin spesifisitesinin düşük olması nedeniyle tanı koymada güçlük yaşanabilir. Metastatik akciğer adenokarsinomlu, 41 yaşında bir erkek hasta baş ağrısı, konfüzyon ve tedaviye dirençli nöbetlerle başvurdu. Beyin manyetik rezonans görüntülemesinde intraparankimal kitle lezyonu ya da leptomeningeal kontrast tutulumu saptanmadı. Beyin omurilik sıvısının sitopatolojik incelemesi ile LMK varlığı gösterildi. Antiepileptik tedavi ile nöbetleri kontrol altına alındı ancak onkolojik prognozunun kötü olması nedeniyle hasta, palyatif bakım merkezine sevk edildi.