COVID-19 Pandemisinde Hareket Bozuklukları Hastalarında Tele-tıp ile Hasta İletişimi ve Danışmanlık Deneyimi: Kullanılabilirliği, Kazandırdıkları ve Sorunları
Nazlı Durmaz Çelik1, Müge Kuzu Kumcu2, Sabiha Tezcan Aydemir3, Serhat Özkan1
1Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Eskişehir, Türkiye
2Lokman Hekim Üniversitesi, Sincan Ankara Hastanesi, Nöroloji Kliniği, Ankara, Türkiye
3Ankara Sincan Dr. Nafiz Körez Devlet Hastanesi, Nöroloji Kliniği, Ankara, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Tele-tıp uygulamaları, hareket bozuklukları, tele-nöroloji
Özet
Amaç: Mart 2020 itibari ile ülkemizi de etkisi altına almış olan koronavirüs hastalığı-2019 pandemisi sırasında, sağlık merkezlerine erişim kısıtlanmışken, nöroloji polikliniğinde hareket bozuklukları nedeniyle takipli olan hastaların tele-tıp yöntemi ile tıbbi kontrollerinin sağlanabilmesi, hastalar ve hekimlerin viral yükünü azaltmak adına önemli bir adımdır. Makalemizde, hareket bozuklukları hastalarımızla olan tele-tıp aracılı danışmanlık deneyimimizi paylaşmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 11 Mart-20 Haziran 2020 tarihleri arasında ünitemiz ile iletişim kuran 71 hareket bozukluğu hastasının verileri retrospektif olarak incelenmiştir.
Bulgular: Yetmiş bir hasta ile yapılan, çoğunluğu WhatsApp® üzerinden gerçekleştirilen toplam 117 yazılı ve sözlü görüşmede, hastaların hekime danışma nedenleri ayrıntılı incelendiğinde; hastaların en sık kötüleşme-katılık ve reçete-rapor istemi ile iletişim kurdukları görüldü. Bu görüşmelerin 25’i (%21,4) hastalara fiziki muayene için randevu verilmesi ile sonuçlanmıştır. Tele-tıp hizmeti ile 92 (%78,6) görüşmede hasta ile fiziki temas kurmadan sorun çözülebilmiştir.
Sonuç: Sonuç: Hareket bozuklukları telekonferans aracılığı ile değerlendirmeye oldukça uygundur. Bunu da göz önünde bulundurarak aktif olarak kullandığımız telenöroloji uygulamamızın, pandemi sürecinde hem hastalar hem de sağlık çalışanlarının bulaş riskinin azaltılması açısından yararlı olduğunu düşünmekteyiz. Teletıp uygulamaların dünyada ve ülkemizde yasal yönleri ve kullanımının yaygınlaştırılması açısından geliştirilmesine ihtiyaç vardır.