Mehmet Yasir Pektezel1, Ethem Murat Arsava1, Rahşan Göçmen2, Kader Karlı Oğuz2, Mehmet Akif Topçuoğlu1

1Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Diffüzyon ağırlıklı görüntüleme, nörolojik muayene, nörolog, anamnez, inme, taklitçi

Özet

Amaç: İskemik inmenin akut fazında normal Diffüzyon Ağırlıklı Görüntüleme (DAG) izlenmesi nadir, ama iyi bilinen bir fenomendir. Bu durumun kesin oranı ve karşılık gelen klinik korelasyonları yeterli derecede incelenmemiştir.

Gereç ve Yöntem: Son 10 yıl içerisinde akut iskemik inme tanısı ile hastaneye yatırılan ve ilk 12 saat içerisinde DAG çekilen peşisıra hastalar çalışmaya alındı. Ek olarak, literatürde yayınlanan DAG negatif inme olgu sunumu ve serileri sistematik olarak derlendi. Geçici iskemik atak ve epileptik nöbet, migren, fonksiyonel bozukluklar, inme rekrüdesansı gibi inme taklitçileri dışlandı.

Bulgular: Hacettepe hastanelerinde yatan 1506 hastanın 20'sinde (%1,3) DWI negatif inme sendromu tanısı kondu. Literatür taramasında 8101 vakadan 535 (%6,6) DWI negatif inme olgusu daha saptandı. Olgu sunumları ve kohort makalelerinde tanımlanan toplam 115 olgu DWI negatif klinik inme sendromlarının özelliklerini tanımlamak için bizim olgularımızla birleştirildi. DWI negatif sendromlar (n=135) “beyin sapı mini-inmeler” (%31,1), “kortikal küçük embolik enfarktlar” (%5,2), “saf penumbral inme” (MR perfüzyon defekti olduğu halde normal DAG; %34,8), “durdurulmuş [“Aborted”] inme ”(erken / tamamen rekanalize inme, sadece akut damar tıkanıklığının tıkanıp açıldığı gösterilen olgularda teşhis edilebilir; %5,2) ve“çeşitli” (%23,7). Karşılık gelen klinik inme sendromları “kısmi hemisferik defisitler” (%36,1), “fokal kortikal sendromlar” (%4,3), “kaudal beyin sapı sendromları” (%9,3), “akut izole vertigo” (%9,3), vertigo-plus sendromlar” (% 10,1), oküler sendromlar (%7,4), hareket bozuklukları (%1,9) ile tipik laküner sendromlar (%11,1) ve ataksi±dizatri gibi atipik laküner sendromlar (%9,3) şeklindedir.

Sonuç: Akut iskemik inme klinik pratiğinde “DAG negatif inme sendromu” nadir değildir. Ancak, çok sayıda klinik tablo ve nöroanatomik lokalizasyonla birlikte olabildiği için spesifik olmaktan uzaktır. Klinik bulgular temelinde kontrol görüntüleme alınması ve difüzyon negatifliğinin mekanizmasının aydınlatılması makuldur.