Nihat Şengeze1, Ahmet Özşimşek2, Hasan Rıfat Koyuncuoğlu1, Esra Taşkıran3

1Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji AD, Isparta
2Aladdin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji AD, Alanya
3Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji AD, Antalya

Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, tuzak nöropatiler, karpal tünel sendromu, kübital tünel sendromu, akinetik-rijit ve tremor dominant parkinsonizm

Özet

Amaç: Parkinson hastalığı (PH) toplumda sık görülen nörodejeneratif hastalıklardan biridir. Tuzak nöropatiler (CN) ise iş gücünü olumsuz etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren hastalıklardır. Bu çalışmada tremor gibi tekrarlayan mekanik hareketin, tremor baskın (TD) veya akinetik-rijit (ARS) PH tipinde ve CN üzerindeki etkisini araştırmayı amaçladık. Başka bir deyişle, CN ile iki tip PH arasındaki ilişkiyi incelemek istedik. Bununla beraber her iki PH tipinde, hastalığın başlangıcında ve hastalık sırasında etkilenen vücut tarafı ile CN’ler arasındaki ilişkiyi değerlendirdik.

Gereç ve Yöntem: Ekim 2017 ile Eylül 2018 arasında PH tanısı olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Yaş ve cinsiyete göre sınıflandırılan karpal tünel ve kübital tünel sendromu elektrofizyolojik bulgularında Padua sınıflandırması kullanıldı. Tüm olgular, hastalık süresine göre üç yıl ve altında ve üç yıl üzeri olarak iki grup şeklinde incelendi. Olgular PH’nin TD ve ARS tipine göre ve hastalığın ilk tutulum tarafına göre iki grup olarak değerlendirildi.

Bulgular: Toplam 71 PH çalışmaya dahil edildi. Hastaların 57’si (%80,3) TD ve 14’ü (%19,7) ARS idi. Üç yıl ve üzeri dönemde TD hasta grubunda karpal tünel sendromu (CaTS) gelişme riskinde artış saptandı (p=0,026).

Sonuç: PH’nin iki farklı tipi veya etkilenen vücut tarafı ile CN’nin tipi arasında bir ilişki saptanmadı. Ancak, üç yıl ve üzeri süreçte tremor dominant PH’de CaTS riski artmıştır.