Multipl Sklerozlu Hastalarda Gövde Motor Kontrolü ile Denge, Fonksiyonel Mobilite ve Yürüyüş Kapasitesi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Nezehat Özgül Ünlüer1, Taşkın Özkan1, Mustafa Ertuğrul Yaşa2, Yasemin Ateş1, Ömer Anlar3
1Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ankara, Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi,Fizyoterapi ve Rehabilitasyon,Ankara,Türkiye
3Enerji Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Merkezi, Ankara, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, gövde motor bozukluğu, denge, fonksiyonel mobilite, yürüme kapasitesi
Özet
Amaç: Gövde fonksiyonu denge, fonksiyonel mobilite ve yürüyüş kapasitesi için kritik öneme sahiptir. Multipl skleroz (MS) hastalarında gövde bozukluğu, denge, fonksiyonel mobilite ve yürüyüş kapasitesi etkilenmektedir. Bu çalışmanın amacı, hafif-orta derecede özürlülüğü olan MS hastalarında gövde motor bozukluğu ile denge, fonksiyonel mobilite ve yürüyüş kapasitesi arasındaki ilişkiyi incelemekti.
Gereç ve Yöntem: Çalışma, yaş aralığı 18-65 olan 54 MS hastasında yapıldı. Özür düzeyi, genişletilmiş özürlülük durumu ölçeği ile belirlendi. Gövde motor bozukluğu, gövde bozukluk ölçeği (GBÖ) kullanılarak değerlendirildi. Denge, Mini-BESTest ve tek ayak üzerinde durma testi ile ölçüldü. Fonksiyonel mobilite, kalk ve yürü testi (TUG) ile değerlendirildi. Yürüyüş kapasitesi, iki dakika yürüme testi ile değerlendirildi.
Bulgular: GBÖ toplam puanının MS hastalarında Mini-BESTest, tek ayak üzerinde durma testleri (dominant ve dominant olmayan), TUG ve iki dakika yürüme testi ile korele olduğu bulundu (r=0,652/p<0,001, r=0,389/p=0,004, r=0,458/p<0,001, r=-0,534/p<0,001, r=0,471/p<0,001, sırasıyla).
Sonuç: Çalışmamızda, hafif-orta derecede özürlülüğü olan MS hastalarında gövde motor bozukluğunun sadece denge ile değil, aynı zamanda fonksiyonel hareketlilik ve yürüme kapasitesi ile de ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu sonuçlar, gövdenin daha ayrıntılı değerlendirilmesinin, hafif-orta derecede özürlülüğü olan MS hastalarında denge, fonksiyonel mobilite ve yürüyüş kapasitesinin korunması ve geliştirilmesi için etkili bir rehabilitasyon programı planlamak amacıyla önemli olduğunu göstermektedir.