Nurhan Kaya Tutar, Sami Ömerhoca, Elif Söylemez, Turgut Adatepe, Nilüfer Kale

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İstanbul

Anahtar Kelimeler: Görsel uyandırılmış potansiyeller, non-spesifik beyaz cevher lezyonları, demiyelinizan spektrum bozuklukları, multipl skleroz

Özet

Amaç: Beyin manyetik rezonans görüntülemede (MRG) tesadüfen saptanan non-spesifik beyaz cevher lezyonları (non-specific white matter lesions, NSWML) demiyelinizan hastalıkların ayırıcı tanısında da yer almaktadır. Bu çalışma, demiyelinizan hastalıkların tanısında görsel uyandırılmış potansiyellerin (visual evoked potentials, VEP) rolünü araştırmayı amaçlamaktadır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmada elektrofizyoloji laboratuvarımızdaki 2017 ile 2018 yılları arasında yapılmış olan VEP’ler retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmaya tıbbi kayıtları tam olan 132 hasta dahil edildi. İki yıllık takibin sonucuna göre demiyelinizan spektrum (multipl skleroz, klinik izole sendrom, radyolojik izole sendrom ve olası demiyelinizasyon) (1. grup), MRG’de NSWML saptanan hastalar (2. grup) ve çeşitli semptomlarla başvuru sonrası yapılan nörolojik muayene ve nörogörüntülemelerde herhangi bir anormallik saptanmayan kontrol grubu olarak değerlendirilen hastalar (3. grup) olmak üzere 3 grup oluşturuldu.

Bulgular: Demiyelinizan hastalık spektrum grubunun VEP parametrelerinde NSWML ve kontrol grubuna göre anlamlı latans uzaması ve amplitüd düşüklüğü gözlendi. NSWML grubunun VEP bulguları kontrol grubundan farklı değildi.

Sonuç: VEP’deki anormallikler tanıyı demiyelinizan spektruma yaklaştırırken, normal VEP parametreleri demiyelinizasyon sürecinin mevcut olmadığına işaret edebilir. Non-spesifik MRG bulgularının klinik verilerle desteklenemediği durumlarda, normal VEP tanıyı demiyelinizan hastalıktan uzaklaştırabilir.