Viral Ensefalitlerde Tanı Sorunları ve Prognoz
Serap MÜLAYİM1, Hadiye ŞİRİN1, Ayşe KOCAMAN SAĞDUYU1, Ayşın ZEYTİNOĞLU2, Selda ERENSOY2
1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, İZMİR
2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İZMİR
Anahtar Kelimeler: herpes simpleks ensefaliti, BOS nükleik asit test,
Özet
Bilimsel Zemin: Herpes simpleks ensefaliti yüksek oranda mortalite ve mobiditeye neden olan, akut yıkımla seyreden bir santral sinir sistemi enfeksiyonudur. Çeşitli klinik özellikler nedeniyle tanı koymak güç olabilir. Bununla birlikte erken tanı etkin tedavi için gereklidir. Amaç: Herpes simpleks ensefaliti şüphesi olan hastalarda tanı yöntemleri ve prognozu değerlendirmek.
Yöntem: Herpes virüs DNA'sının beyin omurilik sıvısBOS) örneğinde polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemiyle araştırılması.
Sonuçlar: Hastal BOS örneği PCR sonuçlarına göre gruplandırıldı ve gruplar klinik, laboratuar ve prognostik özellikler yönünden karşılaştırıldı. Elli altı hastanın 10'unda BOS örneklerinde Herpes simpleks virüs DNA (H5V DNA) olumlu saptandı. H5V DNA olumlu grupda daha yüksek oranda fokal nörolojik semptom mevcuttu. Ayrıca bu gruptaki tüm hastaların manyetik rezonans görüntülemesinde (MRI) temporal lezyon görüldü. HSV DNA olumlu grup, erken dönemde uygun antiviral tedavi uygulanmasına rağmen kötü prognozla ilişkiliydi.
İzlenimle BOS örneğinde PCR yöntemiyle Herpes simpleks ensefaliti tanısı konan hastalarda kranial MR'ın noninvaziv ve en güvenilir tanı araçlarından biri olduğu görülmüştür. Erken dönem antiviral tedaviye rağmen Herpes simpleks ensefaliti kötü prognozlu bir hastalıktır.