Deniz TUNCEL, Mustafa GÖKÇE

Kahramanmaraş Sütçü imam Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, KAHRAMANMARAŞ

Anahtar Kelimeler: ilaçlar, aşırı kullanım, baş ağrısı

Özet

Bilimsel Zemin: Aşırı ilaç kullanımı baş ağrısı; özellikle migren ya da gerilim tipi baş ağrısı gibi primer baş ağrılarının tedavisi için kullanılan analjeziklerin sık alınması sonrasında gelişen, nerdeyse günlük olabilen baş ağrısı tipidir.
Amaçlar: Aşırı analjezik kullanım baş ağrısı tanısı koyduğumuz 35 hastanın bir klinik dokumunu yaparak, konuya tekrar bir dikkat çekmek. Gereç ve Yöntemler: Bir yıllık süre içinde nöroloji polikliniğimizde, Aşırı ilaç kullanımı Baş ağrısı tanısı alan 35 hasta çalışmaya alındı. Hastalar yaş, cinsiyet, daha önceki primer baş ağrısı tipi, aşırı ilaç kullanım süreleri, kullandıkları ilaç türleri, tedavileri ve tedavi yanıtları değerlendirildi. Sonuçlar: Hastalarımızın 32'i kadın, 3'ü erkekti. Yaş ortalaması 40,1 (17-75)'di. Altta yatan baş ağrısı 27 hastada migren, 4 hastada gerilim tipi baş ağrısı ve 4 hastada ise iki tip baş ağrısı birlikte bulunuyordu. Hastaların 15'i ergotamin, 7'si nonsteroid antiinflamatuar ilaç (NSAII), 5'i triptan ve 8'i ise kombine analjezik aşırı dozda kullanmaktaydı. Primer baş ağrısının ortalama süresi 16,8 yıl ve aşırı analjezik kullanımının suresi ise 2,6 yıldı. Analjezik kullanımının kesilmesi ve tedavi sonrasında 21 hastanın AİKBA düzeldi. Hastalara proflaksi amaçlı en sık trisiklik antidepresan başlandı (20 hasta)
İzlenimler: Sık baş ağrısı olanlardAİKBA yönünden sorgulanarak bu hastaların gözden kaçmasını önlemek. Hastaların, aşırı ilaç kullanımına karşı uyarılması ve haftada iki ya da daha fazla baş ağrısı olması durumunda ise proflaksi tedavisinin erken başlanması gelişebilecek AİKBA'nin önlenmesi açısından önemli olabilir.