Ayşın KISABAY1, Fikret BADEMKIRAN1, Ayşegül KARATEPE2, Nilgün ARAÇ1

1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, İZMİR
2Atatürk Araştırma ve Eğitim Hastanesi Nöroloji Kliniği, İZMİR

Anahtar Kelimeler: medial antebrakial kutanöz sinir, brakial pleksus, kubital tünel sendromu

Özet

Bilimsel Zemin: Medial antebrakial kutanöz sinir (MACN) brakial pleksusun medial kordundan çıkmaktadır. Pür duysal bir sinirdir. Sinir lifleri C8-T1 liflerinden oluşmaktadır. Sinir iletimleri ortodromik veya antidromik yöntemlerle ölçülmektedir (Pribyl's yöntemi). Bu sinirin iletim çalışmaları peri/erik nöropati, lokal nöropatik durumlar, tuzak sendromlar (kubital tünel sendromu) ve brakial pleksopatilerde anlamlıdır.
Amaç: Bu çalışmada; C8-T1 kök tutuluşu ile alt trunkus ve medial kord lezyonlarını ayırt etmede ve ulnar sinir lezyonlarının düzey tayininin belirlenmesinde; MACN iletim ölçümünün öneminin gösterilmesi amaçlandı.
Yöntem: Çalışmamıza piferik nöropati veya karpal tünel sendromu ön tanısı ile EMG laboratuvarına başvuran ve elektrofizyolojik bulguları normal olan 35 olgu normal kontrol grubu olarak alındı. Patolojik olan gruba brakial pleksus lezyonu, ulnar sinir lezyonu ve kubital tünel sendromu tanısı alan olgular alındı. Sonuçlar: Normal kontrol grubunda tüm olgularda bilateral medial antebrakial kutanöz sinir iletimleri elde edildi. Patolojik olan grupta; brakial pleksus lezyonu olan olgularda patolojik tarafta MACN iletimleri elde edilmezken, ön kolda ulnar kesisi olan ve kubital tünel sendromu tanısı alan olgularda MACN iletimleri elde edildi.
İzlenimle Özetle bu çalışmada medial antebrakial kutanöz sinir çalışmasının teknik olarak kolay olduğu, koldaki diğer duysal sinir çalışmalarına ek olarak özellikle ulnar sinir ve brakial pleksusun alt trunkus ve medial kord lezyonlarının ayırıcı tanısında yardımcı bir yöntem olarak kullanılabileceği görüldü.