Beyinsapı İşitsel Uyarılmış Potansiyelleri (BAEP): Nazofarinks Duvarından Kayıtlama
Mehmet Akif TOPÇUOĞLU, Mehmet DEMİRCİ, Gülay NURLU
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, ANKARA
Anahtar Kelimeler: beyinsapı işitsel uyarılmış potansiyelleri, mastoid, nazofarinks
Özet
Bilimsel zemin: BAEP'te santral işitsel iletim latansları birinci dalgaya refere edilerek ölçülür. Ancak zayıf uzak alan potansiyelleri olan BAEP'te 1. dalga hastaların önemli bir kısmında genellikle yeterli nitelikte elde olunamaz. Bazı amaçlar için başlangıç referansı olarak ll. dalganın da kullanılabilmesi mümkündür; ama geleneksel yöntemlerde ll. dalga da genellikle latans ölçümüne izin vermeyecek kadar düşük amplitütlüdür. ll. dalga yeterli kalitede elde edilebilirse inferior pontin akustik yolaklardaki iletimin ölçülmesi için l-lll interpik latansı (IPL) yerine ll-lll IPL kullanılabilir.
Amaç: Nazofarinks arka duvarına yerleştirilmiş kayıt elektrotları ile jeneratörlerin bulunduğu medullopontin bölgeye yaklaşarak yüksek sinyal/gürültü oranında BAEP elde ederek l. Ve ll. Dalga ölçülebilirliğini arttırmak.
Yöntem: Otuz sağlıklı bireyde eş zamanlı olarak nazofarinks elektrotları ve standart elektrotlar ile BAEP kayıtları alındı. Standart elektrofizyolojik uyarı ve kayıt parametreleri kullanılarak bilateral monoaural stimülasyon ve binaural stimülasyon ile ipsilateral mastoid (Mi)-Cz, kontralateral mastoid (Mc)-Cz, ipsilateral nazofarinks (Pi)-kontralateral nazofarinks (Pc), PiMi, PiCz, PcCz, PcMc ve PiMc montajlarında kayıtlar elde edildi. Mutlak pik ve interpik latansları ile amplitütlerin analizi yanı sıra dalgaların belirlenebilirlik dereceleri ve ölçümlerin tekrarlanabilirliği incelendi.
Bulgular: Cz sabit referans elektrot iken mastoid yerine kayıt elektrodunun ipsilateral nazofarinkse yerleştirilmesi ile bütün BAEP dalgalarının amplitütlerinde artış ile belirlenebilirlik ve tekrarlanabilirlik oranlarına iyileşme gözlendi. Özellikle ikinci dalga amplitütünde belirgin artış izlendi. Lpsilateral nazofarinksin kontralateral nazofarinkse ve ipsilateral mastoidin ipsilateral nazofarinkse refere edildiği montajlarda ise sadece ilk üç dalgada iyileşme saptandı. Bu özellikler monoaural ve binaural kayıtlamalarda benzerdi.
Sonuç: Nazofaringeal BAEP kayıtlama tekniği ile özellikle ilk iki dalga daha iyi belirlenebilir. Bu yöntem, birinci dalganın iyi kaydedilemediği geleneksel yönteme alternatif olabilir.