Mezial Temporal Lob Epilepsili Hastalarda Selektif Amigdalohipokampektominin Kognitif İşlevler ve Bellek Üzerine Etkisi
Gülengül TORUN1, İpek MİDİ2, Kadriye AĞAN2, Neşe TUNCER3, Uğur TÜRE4, Türker KILIÇ5, Sennur ZAİMOĞLU6, Canan AYKUT BİNGÖL3
1İstinye Devlet Hastanesi Nöroloji Kliniği, İSTANBUL
2Marmara Üniversitesi Nöroloji, İSTANBUL
3Marmara Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı, İSTANBUL
4Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Nöroşirurji Anabilim Dalı, SAMSUN
5Marmara Üniversitesi Nöroşirurji Anabilim Dalı, İSTANBUL
6Marmara Üniversitesi Nörolojik Bilimler Enstitüsü, İSTANBUL
7Marmara Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı, İSTANBUL
Anahtar Kelimeler: epilepsi, mezial temporal lob epilepsisi, selektif amigdalahipokampektomi, nöropsikolojik değerlendirme
Özet
Bilimsel Zemin: İlaca dirençli mezial temporal lob epilepsisinde (MTLE), epilepsi cerrahisi sonrasında nöbetler büyük oranda kontrol altına alınabilmektedir. Bu hastaların cerrahi öncesi değerlendirilmesi ve lezyon lateralizasyonunun iyi yaplması, cerrahi sonrası başarıyı attırmakta ve hastaların yaşam kalitesini yükseltmektedir. Yaşam kalitesindeki düzelme, nöbetlerin azalmasının yanısıra kognitif fonksiyonlarda ki düzelmeye ve hastaların ilaç gereksinimin azalmasına bağlıdır.
Amaç: Bu çalışmanın amacı epilepsi cerrahisinin nöbet kontrolü ve kognisyon üzerine etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi (MÜTFH) epilepsi polikliniğinde takip edilen ve MTLE tanısı ile izlenen, tek taraflı hipokampalsklerozu belirlenen ve selektif amigdalohipokampektomi (SAH) uygulanan 15 hasta alındı. Bu hastalara cerrahi öncesi ve sonrası nöropsikolojik testler uygulandı.
Sonuçlar: Hastaların cerrahiden bir yıl sonraki değerlendirmelerinde; %86.6'sında nöbet kontrolü sağlandığı, geri kalanında da nöbetlerin azaldığı görüldü. Hastaların %89'unda cerrahi öncesinde belirlenen sözel bellek etkileniminde, cerrahi sonrasında belirgin değişiklik saptanmazken, görsel bellek kayıplarında anlamlı olarak düzelme saptandı. Bellek bozuklukları dışında hastalarda frontal yürütücü işlevler, dikkat işlevi, görsel mekansal beceriler ve görsel bellekte %66'sında etkilenim saptanıp, cerrahi sonrası belirgin düzelme kaydedildi. Nöropsikolojik testler uygulandığında, hem sağ hem de sol MTLE hastalarında sözel bellek bozukluğunun ve sol MTLE hastalarında isimlendirme bozukluğunun devam ettiği görüldü. İzlenimler: Nöbet kontrolu sağlamak, kognitif ve bellek kayıplarını azaltmak için ilaca dirençli MTLE hastalarının zaman kaybetmeden epilepsi cerrahisine yönlendirilmesi önem taşımaktadır.