Deniz YERDELEN, Yakup SARICA, Filiz KOÇ, Hacer BOZDEMİR

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, ADANA

Anahtar Kelimeler: motor ünite, motor ünite sayısı tahmini (MUNE)

Özet

Bilimsel Zemin: MUNE (Motor unit number estimation), akson sayısını gerçeğine en yakın şekilde kantitatif olarak belirlemek için geliştirilmiş bir yöntemdir. Amaç: Bu çalışmada, 3 farklı araştırmacının elde ettiği sonuçlar karşılaştırılarak bu yöntemin güvenilirliğini test etmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Periferik sinir hastalığı ya da sistemik veya metabolik bir hastalığı olmayan, klinik muayeneleri, median ve ulnar sinir iletim hızları normal bulunan gönüllülerde çalışma tamamlanmıştır. Yaş ortalaması 38.9 ± 6.6 yıl olan 58 erkek ve 52 kadın toplam 110 olgu 3 yaş grubunda değerlendirilmiştir. 15-30 yaş grubunda 36 olgu, 31-45 yaş grubunda 44 olgu ve 46 ve üzeri yaş grubunda da 30 olgu bulunmaktadır. MUNE için manuel inkremental yöntem kullanılmıştır. Olguların tümünde araştırmacı A tarafından 0.1 msn süreli uyarımlarla iki seri halinde çalışma ve kayıtlar tamamlanmıştır. Bu olguların 45'inde araştırmacı C, araştırmacı B tarafından incelenmemiş başka/diğer 24 olguda da aynı yöntemle çalışmayı tekrarlamıştır.
Sonuçlar:ynı koşullarda her 3 araştırmacı da yaklaşık aynı skorları elde etmişlerdir (p=0.250). Bu da yöntemin tekrarlanabilir sonuçlar verdiğini göstermektedir. Cinsiyet MUNE skoru üzerinde etkili olmamaktadır (p=0.28). İstatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte, yaşlanma ile periferik sinir lif sayısında göreceli bir azalma görülmektedir.
Yorum: Bu çalışmada bir yöntemin değerlendirilmesi amaçlanmış olup, sonuçta; deneyimli bir uygulayıcı tarafından yapıldığında MUNE çalışmalarının klinikte kullanılabileceği kanısına varılmıştır.