Aysun Ünal, Serap Saygı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Ankara

Anahtar Kelimeler: Nodüler heterotopi, kortikal displazi, temporal epilepsi

Özet

Bil i msel zem i n: N öronal migrasyon boz u kl u kl ar ı nı±ın biri olan periventriküler nodüler heterotopi (PNH) olgularında nöbet etyopatoge-nezi net olarak bilinmemektedir. Epileptik aktivitenin birebir heterotopik gri maddeden kaynaklanmadığı, nöbetlerin ortaya çıkışında heterotopik gri madde, neokorteks ve hipokampus arasındaki karmaşık bir ilişkinin rol oynadığı düşünülmektedir.

Olgu: Bu çalışmada 20 yaşında, ilaca dirençli nöbetleri olan, nöbet se-miyolojisi, iktal ve interiktal EEG incelemeleri sağ temporal lob kaynaklı nöbetler ile uyumlu bulunan bir erkek hasta sunulmuştur. Olgunun daha önce yapılmış olan beyin MRG incelemesi sağ hipokampusta sinyal artışı olarak rapor edilmişti. Yatışı sırasında yinelenen, epilepsi protokolü ile çekimi yapılan, ayrıntılı beyin MRG incelemesinde bilateral PNH tespit edildi.

İzlenim: ilaca dirençli nöbetlerin, özellikle de temporal nöbetlerin ayırıcı tanısında çok nadir görülen PNH tanısı akla gelmeli ve ileri görüntüleme yöntemleri ile ventrikül duvarları ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir.