Meltem Karacan Gölen, Dilek Yılmaz Okuyan

Konya Numune Hastanesi, Nöroloji Kliniği, Konya, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Baş ağrısı, migren, büyük oksipital sinir blokajı

Özet

Amaç: Migrenli hastalarda atak sıklığının ve ağrılı gün sayısının artması ve hastalığın progrese olması kronik migren (KM) olarak adlandırılmaktadır. Son zamanlarda birçok çalışmada periferik sinir blokajının özellikle migrende etkin olduğu gösterilmiş ve büyük oksipital sinir [greater occipital nerve (GON)] blokajı tedaviye dirençli migren hastalarında kullanılmaya başlanmıştır. Çalışmamızda KM tanısı ile takipte olan ve düzenli medikal profilaksi almakta iken dirençli ağrıları nedeniyle GON blokajı uygulanan hastalar ile sadece GON blokajı uygulanan hastalarda blokajın etkinliğini araştırmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-65 yaş arasında olan, medikal tedavi ve GON blokajı uygulanan 60 KM hastası ile sadece GON blokajı uygulanan 74 KM’li hasta dahil edildi. Hastaların vizuel analog skala (VAS) ve migren dizabilite değerlendirme ölçeği (MIDAS) skorları, atak sıklığı, atak süresi ve analjezik kullanım ihtiyacı işlem öncesinde, 1. ayda ve 3. ayda kayıt edilerek tedavi öncesi dönem ve 1. ve 3. ay verileri karşılaştırıldı.

Bulgular: Tekrarlayan GON blokajlarının uygulandığı hastalarımızda, profilaksi alan ve almayan her iki grupta 1 ve 3. ayda, tedavi öncesi döneme göre atak süresi, atak sıklığı ve analjezik kullanımında azalma; VAS ve MIDAS skorlarında belirgin iyileşme saptandı (p<0,001). Her iki grup arasında ağrı süresi, ağrı sıklığı, analjezik alımı, VAS ve MIDAS skorları bakımından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.

Sonuç: Medikal tedavi alamayan veya uzun süre medikal tedavi almış ancak fayda görmemiş olan KM’li hastalarda GON blokajının etkin olduğu gözlenmiştir. Uygulanması kolay, yan etkisi oldukça az ve tedavi maliyetlerine katkısı yüksek olan bu yöntem uygun hastalarda tedavi seçeneği olarak düşünülebilir.