Miyastenia Gravis Hastalarında HLA ile Asetil Kolin Reseptör Antikoru İlişkisi
İrem Fatma Aşan1, Ufuk Şener1, Pınar Bekdik1, Işıl Çoker2, Yaşar Zorlu1
1Sağlık Bakanlığı Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Bölümü, İzmir
2Sağlık Bakanlığı Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Biyokimya Bölümü, İzmir
Anahtar Kelimeler: Miyastenia gravis, HLA, asetilkolin reseptör antikoru
Özet
AMAÇ: Miyastenia gravis (MG)’de kas sinir kavşağındaki iletim bozukluğunun postsinaptik membrandaki nikotinik asetilkolin reseptörlerine (AChR) karşı gelişen otoantikorlar nedeni ile oluştuğu bilinmektedir. MG hastalarında farklı insan lökosit antijeni (HLA) alt gruplarının ve AChR’lerine karşı gelişen otoantikor varlığının hastalığın değişik klinik görüntüleriyle ilişkili olduğu düşünülmektedir.
AMAÇ: Bu çalışma MG hastalarında AChR antikoru pozitifliği ile HLA haplotipleri arasındaki ilişkiyi araştırmak amacı ile yapılmıştır.
YÖNTEMLER: Bu çalışmada 28 kadın ve 12 erkek MG hastasında (ortalama yaş: 45,4±16) ayrıntılı klinik değerlendirme sonrası AChR antikoru düzeyi çalışılmış ve HLA doku tipi tayini yapılmıştır. İstatistik değerlendirme χ2 testi kullanılarak yapılmıştır.
BULGULAR: AChR antikoru yüksek olan hastalarda HLA B35 ve HLA CW4 insidansları düşük, HLA CW6 insidansları yüksektir (p<0,05)
SONUÇ: Bizim çalışmamız AChR antikoru pozitifliği ile HLA B35 ve HLA CW4 negatifliği ve HLA CW6 pozitifliği arasında yakın ilişkinin varlığına dikkat çekmektedir.