Nilüfer Yeşilot1, Yakup Krespi2, Erdem Tüzün1, Oğuzhan Çoban1, Rezzan Tuncay1, Sara Bahar1

1İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, Edip Aktin İnme Unitesi, İstanbul
2Florence Nightingale Hastanesi Nöroloji Birimi, İstanbul

Anahtar Kelimeler: Küçük derin infarkt, laküner infarkt, etiyoloji, aterosklerotik dal hastalığı

Özet

AMAÇ: Bu çalışmada izole derin infarkt (İDİ) nedeniyle inme geçiren olgularda erken dönemde saptanan infarkt boyutları ile hastada büyük arter darlığı veya kalbinde emboli kaynağı bulunma olasılığı arasındaki ilişkiyi araştırdık.

YÖNTEMLER: Bu amaçla 59 ardışık hastaya ait T2 ağırlıklı MR incelemelerindeki infarktların maksimal transvers çapları prospektif olarak kaydedildi. Büyük arter darlığı veya kalbinde emboli kaynağı (BAD/KEK) olan ve olmayan izole derin infarktları ayırt edebilecek infarkt çapını analiz etmek için “Receiver Operating Characteristic” (ROC) eğrileri oluşturuldu.

BULGULAR: İzole derin infarkt orta serebral arter (OSA) alanında 26, ponsta 24, talamusta 9 hastada vardı. Orta serebral arter alanında izole derin infarktı olan olgularda BAD/KEK varlığını en iyi belirleyen maksimal transvers çapın 25 mm düzeyine kadar ulaştığı görüldü. Büyük pons infarktlı (17-25 mm) 14 olgunun yedisinde (%50) BAD/KEK saptandı. Büyük damar darlığı sadece iki hastada ileri düzeydeydi. Bu grupta kalpte majör emboli kaynağı olan hasta yoktu. Küçük pons infarktlı (2-14 mm) 10 olgunun birinin baziler arterinde ileri darlık (≥%70) bulgusu vardı. Talamik infarktlı (8-20 mm) 9 olgunun hiçbirinde BAD/KEK yoktu.

SONUÇ: İzole derin infarkt olguları anatomik lokalizasyonlarına göre değerlendirilmelidir. Maksimum transvers çapı 25 mm’den küçük olan orta serebral arter sulama alanındaki İDİ’ler nadiren BAD/KEK ile birliktedir. Bu hastalar laküner sendrom bulguları ile başvururlar. İnfarktlar muhtemelen tek bir lentikülostriat arterin tıkanması sonucunda gelişirler. Büyük tek taraflı pons infarktları genellikle ciddi baziler arter stenozu veya majör KEK varlığı ile ilişkili değildir. Bu hastalarda genellikle vertebrobaziler sistemde orta derecede yaygın ateroskleroz bulguları vardır. İnfarktlar muhtemelen baziler arter ateromatöz dal oklüzyonuna bağlı olarak gelişir.