Nihal Işık1, Zahide Yılmaz2, Fatma Candan1, İlknur Cantürk1, Nüket Yıldız1, Sebatiye Erdoğan3

1S.b. İstanbul Göztepe Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği
2Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi
3Bağcılar Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, İstanbul

Anahtar Kelimeler: multipl sklerozis, kolesterol, lipoproteinler, manyetik rezonans görüntüleme

Özet

AMAÇ: Multipl skleroz, santral sinir sisteminde lipit metabolizmasında belirgin değişiklikler gösteren miyelin yıkımı ile karakterize bir hastalıktır.

AMAÇ:

Bu çalışmada, Relapsing Remitting Multipl Skleroz (RRMS)’lu hastalarda plazma lipit profili ile hastalık aktivasyonu arasındaki ilişki araştırıldı.

YÖNTEMLER: 27 RRMS’li her hastaya 6 ay boyunca, ayda bir beyin manyetik rezonans görüntüleme (MRG) çekildi. Aynı gün içerisinde kan örnekleri alınarak, nörolojik muayeneleri yapıldı. Serebral MRG’de kontrast tutan lezyon sayısı saptandı. Kan örneklerinden plazma kolesterol, trigliserit, düşük dansiteli lipoprotein (LDL), yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) seviyeleri ölçüldü. Sistemik ve nörolojik bir hastalığı olmayan 18 kişi kontrol grubu olarak alındı. Kontrol grubunun kan örnekleri bir kez alındı. Hastalarda kolesterol, trigliserit, LDL, HDL ortalama seviyeleri ile kontrast tutan lezyonların ortalama sayısı karşılaştırıldı.

BULGULAR: MS grubunda kolesterol ortalama düzeyleri ile kontrast tutan lezyonların ortalama sayıları arasında anlamlı bir korelasyon bulundu (p<0.01). Yine MS grubunda LDL ortalama düzeyleri ile kontrast tutan lezyonların ortalama sayıları arasında anlamlı bir korelasyon saptandı (p<0.05).

MS grubunda plazma kolesterol ortalama düzeyleri, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0.01).

SONUÇ: Bu çalışmada hastalık aktivasyonu ile plazma total, LDL kolesterol arasında bir korelasyon saptandı. Plazma lipit profilindeki değişiklikler ile MS hastalığının aktivasyonu arasındaki ilişkiyi açıklayan patogenetik mekanizmalar hakkında kesin bir bilgi yoktur. Plazma kolesterol ve LDL seviyeleri aktivasyonun bir göstergesi olabilir. Bu durum muhtemelen hastalık aktivasyonu sonucu meydana gelen miyelin yıkımının, santral sinir sistemi (SSS)’deki kolesterol metabolizması ve dolayısıyle sistemik kolesterol döngüsü üzerine etkilerine bağlı olabilir. Plazma kolesterol ve LDL seviyelerinin hastalık seyrini takip etmede pratik bir yöntem olup olmadığını saptamak için daha uzun süreli ve çok sayıda hasta içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.