Abdullah Doğdaş1, Oktay Işık1, Cesur Gümüş1, Sema Bulut1, Bilge Öztoprak1, Suat Topaktaş2

1Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı, Sivas
2Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, Sivas

Anahtar Kelimeler: Median sinir, tuzak nöropatisi, tanı, ultrasonografi

Özet

AMAÇ: Median sinirin karpal tünel içerisinde sıkışması yada yaralanmasına karpal tünel sendromu denir. Çalışmamızda karpal tünel sendromu tanısında US’nin yeri ve öneminin tesbit etmeyi amaçladık.

YÖNTEMLER: Çalışmamıza sadece idiopatik karpal tünel sendromlu olgular dahil edildi. Elektromiyografi laboratuarına karpal tünel sendromu ön tanısı ile başvuran 60 hastada 93 el bileğinde şikayetin olduğu taraftaki median sinir ve ulnar sinire yönelik elektrofizyolojik incelemeler yapıldı.US incelemede avuç içleri yukarı bakacak şekilde ön kola nötral pozisyon verildi ve 7.5-12 MHz’ lik lineer transdüserler kullanıldı. Psiform kemik hizasında ve distal radial düzeyde median sinir kesitsel alanı ölçüldü.

BULGULAR: Elektromiyografi sonucu karpal tünel sendromu ile uyumlu hastalarda yapılan ultrasonografi ölçümlerinde median sinirin psiform kemik düzeyindeki kesitsel alanı ön kol distal kesimine göre artmış olup ortalama 13,1 mm2 olarak ölçüldü. Tüm hastalarda US sonuçlarını elektromiyografi sonuçları ile karşılaştırdığımızda, US’nin seçiciliğini % 78.5, duyarlılığını % 90.2, pozitif prediktif değerini % 83.6 ve negatif prediktif değerini % 86.8 olarak bulundu.

SONUÇ: US’ nin yüksek sensitivite, spesifite, pozitif ve negatif prediktif değerleri ile KTS tanısında etkili olarak kullanılabileceği kanısındayız.