İpek Midi1, Müzeyyen Doğan2, Kamuran Urgun3, Nazire Afşar1

1Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı, İstanbul
2Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, İstanbul
3Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroşirurji Anabilim Dalı, İstanbul

Anahtar Kelimeler: paraganglioma, glomus jugulare, kranial sinir, gamma knife

Özet

Bilimsel zemin: Glomus jugulare tümörleri nadir görülen, sıklıkla iyi huylu, jugular foramenin içinde veya etrafında yerleşen paragangliomalardır. En sık rastlanan klinik semptomlar; pulsatil tinnitus, otalji, iletim tipi işitme kaybı, kulakta dolgunluk hissidir. Kitle etkilerinden dolayı alt kranial sinirlerde fonksiyon kaybına neden olabilirler. Glomus jugulare tümörleri genellikle yavaş büyüyen tümörlerdir. Ancak, lokal agresif yayılımları ciddi nörolojik kayıpların ortaya çıkmasına neden olur.

OLGU: Bu yazıda 63 yaşında, solda VIII, IX, X, XI, XII. kranial sinir tutulumu ile başvuran, yapılan görüntülemesinde solda glomus jugulare tümörü saptanan ve kitlenin çevre dokulara ve kemiğe invazyon nedeni ile gamma knife cerrahisi uygulanan bir kadın hasta sunulmaktadır.

YORUM: Glomus jugulare tümörleri yerleşim yerlerine göre bulgu veren, yavaş büyümeleri nedeni ile uzun süre sessiz kalabilen, ancak büyüdüklerinde de önemli anatomik yapılara komşulukları nedeni ile cerrahi tedavisi zorluk oluşturan özellikli tümörlerdir. Nadir olmakla birlikte, yavaş gelişen multipl alt kranial sinir tutulumda ayırıcı tanıda glomus jugulare tümörlerinin akılda bulundurulması gerekmektedir.