Benton Yüz Tanıma Testi’nin “Türkiye Toplumu Normal Yetişkin Denekler Üzerindeki Standardizasyonu”
Cahit Keskinkılıç
Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı Ve Sinir Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Iıı. Nöroloji Kliniği, İstanbul
Anahtar Kelimeler: Benton Yüz Tanıma Testi, nöropsikolojik test, standardizasyon
Özet
AMAÇ: Benton ve arkadaşları tarafından geliştirilen Yüz Tanıma Testi, sağ hemisfer arka kısımlarının lezyonları durumunda ortaya çıkan yüz tanıma bozukluğunu değerlendiren bir nöropsikolojik testtir. Yüz Tanıma Testi; içerisinde yüz resimleri bulunan A4 büyüklüğündeki 22 sayfadan oluşan kitap ve cevapların kaydedildiği bir formdan oluşur.
AMAÇ: Bu çalışmada, Benton Yüz Tanıma Testi’nin (Facial Recognition Test) Türkiye toplumu normal yetişkin denekler üzerindeki standardizasyonu yapılmıştır. Bu amaçla üç ayrı eğitim seviyesinden (ilkokul ve altı, ortaokul-lise, üniversite), 20-88 yaş aralığında olan toplam 256 normal sağlıklı denekte testin normatif verileri elde edildi.
YÖNTEMLER: Testin güvenirliği, 48 normal denek üzerinde “test - tekrar test,” tüm grubun verileri üzerinde de “yarıya bölüm güvenirliği” yöntemleri uygulanarak kontrol edildi. Testin prediktif geçerliğini değerlendirmek için posterior serebral arter enfarktı geçiren 30 hastanın (yarısı sağ, diğer yarısı da sol hemisfer lokalizasyonlu) test skorları, kontrol grubu ile karşılaştırıldı.
BULGULAR: Çalışmamızın sonucunda deneklerin yaş ve eğitim düzeyleri ile test performansı arasında negatif bir korelasyon olduğu saptandı. Testin güvenirlik düzeyi tekrar test tekniği sonucunda kısa form için r=.78, uzun form için r=.84 olarak tespit edildi. Sağ posterior serebral arter enfarktı geçiren hastalar ile normal deneklerin test performansı karşılaştırıldığında normal deneklerin test skorları hasta grubun skorlarından anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p<0.05).
SONUÇ: Sonuç olarak, örneklemimizden edinilen veriler Türk toplumunda Benton Yüz Tanıma Testi’nin güvenilir ve geçerli bir test olarak uygulanabileceğini göstermektedir.