Huzursuz Bacaklar Sendromlu Hastalarda Retina Morfolojisi ve Kontrast Duyarlılık Fonksiyonunun Değerlendirilmesi
Mustafa Çam1, Aydın Yıldız2, Sedat Arıkan3
1Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Ana Bilim Dalı, Çanakkale; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Ana Bilim Dalı, Çanakkale
2Beylikdüzü Devlet Hastanesi, Göz Kliniği, İstanbul
3Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Çanakkale, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Huzursuz bacaklar, retinal sinir lifi, kontrast duyarlılığı
Özet
Amaç: Putamendeki azalmış dopamin reseptör sayısı, huzursuz bacak sendromu (HBS) patofizyolojisi için önemli bir neden olarak kabul edilmiştir. Retina dopamin, retina hücreleri arasında iletişim kurarak kontrast duyarlılığında (CS) önemli bir rol oynar. Ayrıca retinal dopaminerjik nöronların diğer retina nöronlarını koruduğu öne sürülmektedir. Bu çalışmada HBS hastalarının retina tabakalarının kalınlığını ve CS fonksiyonunu (CSF) araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma ileriye dönük ve olgu kontrollü olup, katılımcı sayısı 68’dir. HBS’li (n=35) hasta ve sağlıklı katılımcı (n=33) olmak üzere iki grup hasta vardır.
Optik koherens tomografi, merkezi maküler kalınlık, retina sinir lifi tabakası kalınlığı (RSLT) ve retina ganglion hücresi iç pleksiform tabaka kalınlığını (GCIPL) ölçmek için kullanıldı. RSLT kalınlığı ortalama ve sektörel (üst, alt, nazal ve temporal) olarak ölçüldü.
Bulgular: Grup 1’de ortalama ve üst sektörel RSLT kalınlığı, grup 2’ye göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha ince idi (sırasıyla; p=0,03 ve p=0,01). Bununla birlikte, diğer RSLT sektörlerinin kalınlıkları grup 1 ve grup 2 arasında farklı değildi. Grup 1 ve grup 2 arasında GCIPL ve merkezi maküla kalınlıkları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Öte yandan, 1,5 derece başına döngü (cpd), 3 cpd, 6 cpd, 12 cpd ve 18 cpd gibi tüm uzamsal frekanslarda CSF’nin ortalama değerleri grup 2’de grup 1’e kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (tüm uzaysal alanlarda p<0,001) frekanslar).
Sonuç: RLS hastalarında retina katmanlarının kalınlığı ve CSF’nin azalması retinal dopaminerjik disfonksiyonu destekleyebilir. Ek olarak non-invaziv olarak uygulanan bir OKT incelemesi HBS hastalarının tanı ve takibinde fayda sağlayabilir.